Gezondheidseisen vanaf 2014 t.b.v. deelname aan MDS

Het MDS-bestuur heeft het onderstaande besloten t.a.v. IBR, Lepto en BVD.

IBR - Op de MDS worden alleen IBR-vrije dieren toegelaten;

dit betekent dat:

• Dieren van gecertificeerd IBR vrije bedrijven kunnen deelnemen, met behoud van het IBR vrije certificaat voor het bedrijf. Bij terugkeer van de deelnemende dieren op het bedrijf zijn geen extra maatregelen nodig. De GD adviseert dieren afkom

stig van gecertificeerd vrije bedrijven te vaccineren met een levend gE-negatief IBR-vaccin, volgens het voorschrift van de fabrikant.

• Dieren van niet-gecertificeerd vrije bedrijven moeten twee keer geënt worden met een geïnactiveerd gE-negatief IBR-vaccin, volgens het voorschrift van de fabrikant. De laatste vaccinatie dient niet korter dan twee weken voor de MDS plaats te vinden.

Daarnaast moeten deze dieren door middel van een bloedmonster IBR-negatief bevonden worden met betrekking tot het IBR-veldvirus. De uitslag van dit onderzoek is 8 weken geldig. Dit onderzoek moet dus na de definitieve aanmelding plaatsvinden.

Lepto - Alleen dieren van Leptospirose-vrije bedrijven mogen aan de MDS deelnemen.

In dit kader dienen de bedrijven van de inzenders tevens op het moment van de definitieve selectie leptospirosevrij te zijn.

BVD - Alleen BVD-virusvrije dieren worden tot de MDS toegelaten.

Alle dieren afkomstig van niet gecertificeerd BVD vrije bedrijven dienen onderzocht te worden op de aanwezigheid van BVD-virus. Indien al eerder een onderzoek heeft plaatsgevonden op de aanwezigheid van BVD-virus, is de uitslag van dat onderzoek geldig, mits het rund op het moment van onderzoek ouder was dan 1 maand.

Alle bloed uitslagen en/of certificaten dienen zsm aan de organisatie door gegeven te worden middels een kopie per email, fax of post aan het secretariaat.

 

Algemene gezondheidseisen

De gezondheidseisen voor toelating van dieren zijn van toepassing voor alle runderen aanwezig op de MDS. Het gaat om alle runderen die deelnemen aan de MDS.